×

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)

Ecommerce Transactions MCQ – International Taxation

|

June 9, 2022

|

37 mins read

Ecommerce Transactions MCQ International Taxation are covered in this Article. Ecommerce Transactions MCQ Test contains 61 questions. Answers to MCQ on Ecommerce Transactions International Taxation are available after clicking on the answer.

1. Which of the following could be potential issues in e-commerce transactions :-

a) Determination of economic attachment of income / taxpayer
b) Identification of PE
c) Determination of taxable jurisdiction
d) All of the above

Answer

Answer: d) All of the above


 

2. The source rule of taxation can be applied in :-

a) E-Commerce transactions.
b) Traditional commercial transaction
c) Both A and B
d) None of the above

Answer

Answer: b) Traditional commercial transaction


 

3. The Source State can exercise taxation rights over business profits of foreign company only when :-

a) Foreign company does business through its Permanent Establishment situated in Residence State
b) Foreign company does business through its Permanent Establishment situated in Source State
c) Both A and B
d) None of the above

Answer

Answer: b) Foreign company does business through its Permanent Establishment situated in Source State


 

4. Permanent Establishment includes :-

a) A fixed place of business through which the business of an enterprise is wholly or partly carried on
b) Any place of business through which business of enterprise is wholly or partly carried on
c) Any temporary structure located in India
d) None of the above

Answer

Answer: a) A fixed place of business through which the business of an enterprise is wholly or partly carried on


 

5. Which of the following are commonly faced tax issues in E-Commerce transactions :-

a) Difficulty in determining the taxable jurisdiction
b) It is quite easy to determine the taxable jurisdiction
c) There is no need to find taxable jurisdiction to decide taxability
d) None of the above

Answer

Answer: a) Difficulty in determining the taxable jurisdiction


 

6. Which of the following are the prevalent business forms in digital economy :-

a) Business to Business
b) Business to Consumer
c) Online Business
d) Both A and B

Answer

Answer: d) Both A and B


 

7. B2B E-commerce transaction consists of sale of product or services by :-

a) One business to another business
b) Business to Individuals
c) Consumer to consumer
d) Private firms to Government

Answer

Answer: a) One business to another business


International Taxation Services

8. B2C E-commerce transaction consists of sale of product or services by :-

a) One business to another business
b) Business to Individuals acting outside the scope of their profession
c) Consumer to consumer
d) Private firms to Government

Answer

Answer: b) Business to Individuals acting outside the scope of their profession


 

9. Example of B2C E-commerce transaction includes :-

a) Advertising campaign created by an entity on Facebook to increase its sales
b) Sale of goods to consumers by Flipkart / Amazon
c) Sale of furniture on Olx.com / Quickr.com
d) None of the above

Answer

Answer: b) Sale of goods to consumers by Flipkart / Amazon


 

10. C2C E-commerce transaction consists of sale of product or services by :-

a) One business to another business
b) Business to Individuals
c) One Consumer to another consumer
d) Private firms to Government

Answer

Answer: c) One Consumer to another consumer


 

Ecommerce Transactions MCQ – International Taxation

11. Example of C2C E-commerce transaction includes :-

a) Facebook campaign created by an entity to increase its sales
b) Sale of goods on Flipkart / Amazon
c) Sale of furniture on Olx.com / Quicker.com
d) None of the above

Answer

Answer: c) Sale of furniture on Olx.com / Quicker.com


 

12. B2G E-commerce transaction consists of sale of product or services between :-

a) One business to another business
b) Business to Individuals
c) Consumer to consumer
d) Private firms to Government

Answer

Answer: d) Private firms to Government


 

13. G2C E-commerce transaction consists of :-

a) Transaction between one business to another business
b) Transaction between business and Individuals
c) Relationship between public administration and citizens
d) None of the above

Answer

Answer: c) Relationship between public administration and citizens


 

14. When an enterprise does business in host Country through its website, then:-

a) Mere existence of website in host Country cannot be decisive for existence of Permanent Establishment
b) Existence of server in host Country can be considered to decide the existence of Permanent Establishment where it is at disposal of the enterprise
c) Server functioning as dependent agent, can be considered to decide the existence of Permanent Establishment
d) All of the above

Answer

Answer: d) All of the above


 

15. Existence of website in host country :-

a) Would be considered as PE
b) Would not be considered as PE
c) May be considered as PE, on the basis of location of server
d) None of the above

Answer

Answer: c) May be considered as PE, on the basis of location of server


 

16. Abazon Inc. (USA) carries on business in India through its website. The server of the website is located in UK and is in control of another enterprise BB International (UK). In this case the location of server is not at the disposal of the Abazon. In this case :-

a) Location of website would be considered as a PE or Abazon
b) Location of server would be considered as a PE or Abazon
c) Server’s location would not be considered as a PE or Abazon
d) None of the above

Answer

Answer: c) Server’s location would not be considered as a PE or Abazon


 

17. Abazon Inc. (USA) carries on business in India through website. Its server is located in UK and is under control of Abazon. In this case the location of server is at the disposal of enterprise. In order to constitute a PE :-

a) Location of website would be considered
b) Location of server would be considered
c) Server’s location would not be considered
d) None of the above

Answer

Answer: b) Location of server would be considered


 

18. Server may be considered as dependent agent when such server is :-

a) Not under control of the enterprise
b) ‘Smart server’ which provides information and also take and process orders from persons who hit on the website
c) Under control of the enterprise but is not a smart server
d) None of the above

Answer

Answer: b) ‘Smart server’ which provides information and also take and process orders from persons who hit on the website


 

19. When all rights in property are transferred digitally, it would be :-

a) Considered as outright sale and accordingly, it would be characterised as business profits which are not taxable in source Country in absence of PE in source Country.
b) Taxable as royalty
c) Taxable as other income
d) None of the above

Answer

Answer: a) Considered as outright sale and accordingly, it would be characterised as business profits which are not taxable in source Country in absence of PE in source Country.


 

20. Taxation issues of E-commerce transactions are dealt in :-

a) OECD Action Plan 4 of BEPS
b) OECD Action Plan 2 of BEPS
c) OECD Action Plan 6 of BEPS
d) OECD Action Plan 1 of BEPS

Answer

Answer: d) OECD Action Plan 1 of BEPS


 

Ecommerce Transactions MCQ – International Taxation

21. Virtual PE means :-

a) PE consist of temporary structure
b) Service PE
c) Construction PE
d) Creation of PE when foreign enterprise carries on business via website and server is located in another jurisdiction

Answer

Answer: d) Creation of PE when foreign enterprise carries on business via website and server is located in another jurisdiction


 

22. OECD recommendations to tackle taxation issues of E-Commerce under Action Plan 1 includes :-

a) Modification of PE definition so that PE would be constituted on basis of significant economic presence
b) Decrease in withholding tax rate on digital payments
c) Imposition of equalization levy
d) Both A and C

Answer

Answer: d) Both A and C


 

23. Equalisation levy means the tax leviable on consideration received or receivable for :-

a) Advertisement services
b) Online advertisement services,
c) Sale of goods
d) None of the above

Answer

Answer: b) Online advertisement services,


 

24. Equalisation levy :-

a) Is a part of Income-Tax Act
b) Is a separate Chapter and separate tax
c) Is a part of DTAA
d) None of the above

Answer

Answer: b) Is a separate Chapter and separate tax


 

25. Equalisation Levy shall be charged @ …………….on payment of digital advertisement services

a) 2%
b) 10%
c) 5%
d) 6%

Answer

Answer: d) 6%


 

26. Equalisation Levy shall not be charged on :-

a) Sale of goods via e-commerce companies like Amazon, Flipkart, etc
b) Sale of songs/videos online
c) Providing access to online data
d) All of the above

Answer

Answer: d) All of the above


 

27. Advertisement services provided by Indian advertisement agency :-

a) Are liable to Equalisation Levy
b) Are liable to TDS u/s 194 I
c) Are not liable to Equalization levy
d) None of the above

Answer

Answer: c) Are not liable to Equalization levy


 

28. Equalisation levy will be charged on :-

a) Business to Business (B2B) transactions
b) Any advertisement services taken by Individual for his personal purposes
c) Consumer to Consumer transactions
d) None of the above

Answer

Answer: a) Business to Business (B2B) transactions


 

29. Equalisation levy will be charged by :-

a) Every resident who has taken online advertisement services for his personal purposes
b) Every resident who has taken online advertisement services for his business
c) Non-resident having PE in India which has taken services for its business in India
d) Both B and C

Answer

Answer: d) Both B and C


International Taxation Services

30. Equalisation levy will be charged by :-

a) Every resident who has taken online advertisement services for his personal purposes
b) Every resident who has taken online advertisement services for his business from Non-resident
c) Non-resident having PE in India which has taken services for its business in India from a Non-resident
d) Both B and C

Answer

Answer: d) Both B and C


 

Ecommerce Transactions MCQ – International Taxation

31. Whose income may be liable for deduction of Equalisation Levy :-

a) Foreign E-commerce companies that do not have any physical in India
b) Foreign search engines like Google, Yahoo, etc. that do not have any physical presence in India and which derive substantial revenue from advertisement in India
c) Foreign companies selling online contents
d) None of the above

Answer

Answer: b) Foreign search engines like Google, Yahoo, etc. that do not have any physical presence in India and which derive substantial revenue from advertisement in India


 

32. Equalisation Levy is charged for ;-

a) Sale of goods
b) All sale/provision of goods/services
c) Specified services
d) None of the above

Answer

Answer: c) Specified services


 

33. Equalization levy shall not be charged where the aggregate amount of consideration for advertisement services received or receivable by the non-resident is …………..during the year;:-

a) Rs 1 lakh or less
b) Rs 10 lakh or less
c) Rs 1 crore or less
d) Rs l lakh or more

Answer

Answer: a) Rs 1 lakh or less


 

34. Equalization levy shall not be charged where :-

a) Payment is made to resident person
b) The non-resident providing advertisement service has a PE in India and the advertisement services are effectively connected with such PE
c) Both A and B
d) None of the above

Answer

Answer: c) Both A and B


 

35. An Indian company would be liable to deduct equalization levy when it has to make payment of :-

a) Rs 99,000 during the FY for online advertisement to non-resident
b) Rs 5,00,000 during the FY for online advertisement to non-resident
c) Rs 50,000 during the FY for online advertisement to non-resident
d) All of the above

Answer

Answer: b) Rs 5,00,000 during the FY for online advertisement to non-resident


 

36. An Indian company would be liable to deduct equalization levy when it has to make payment of :-

a) Rs 99,000 each for online advertisement to 10 foreign companies
b) Rs 2,00,000 each for online advertisement to 5 foreign companies
c) Rs 50,000 each for online advertisement to 10 foreign companies
d) All of the above

Answer

Answer: b) Rs 2,00,000 each for online advertisement to 5 foreign companies


 

37. Equalization levy deducted in the month of June 2018, shall be deposited till :-

a) June 27, 2018
b) June 30, 2018
c) July 7, 2018
d) June 15, 2018

Answer

Answer: c) July 7, 2018


 

38. The amount of equalization levy or related penalty or interest would be rounded off to nearest multiple of :-

a) Rs 100
b) Rs 1
c) Rs 10
d) Rs 50

Answer

Answer: c) Rs 10


 

39. Failure to pay equalization levy on advertisement expenditure before due date of filing income-tax return would result in :-

a) Disallowance of whole advertisement expenditure
b) Disallowance of 30% of advertisement expenditure
c) Disallowance of 50% of advertisement expenditure
d) None of the above

Answer

Answer: a) Disallowance of whole advertisement expenditure


 

40. An Indian company failed to deduct equalization levy in the FY 2017-18. However, it has deducted equalization on May 1, 2018 and paid equalization levy before due date of filing of income-tax return. In this case, there would be :-

a) No disallowance in FY 2017-18
b) Disallowance of whole expenditure in FY 2017-18
c) Disallowance of 30% of advertisement expenditure in FY 2017-18
d) None of the above

Answer

Answer: b) Disallowance of whole expenditure in FY 2017-18


 

Ecommerce Transactions MCQ – International Taxation

41. An Indian company failed to deduct equalization levy in the FY 2017-18. However, it has deducted equalization on May 1, 2018 and paid equalization levy before due date of filing of income-tax return. In this case :-

a) 30% of expenditure would be allowed as deduction in FY 2018-19
b) Whole expenditure would be allowed as deduction in FY 2018-19
c) 50% of expenditure would be allowed as deduction in FY 2018-19
d) None of the above

Answer

Answer: b) Whole expenditure would be allowed as deduction in FY 2018-19


 

42. Failure to deduct equalisation levy would result in penalty :-

a) Rs 1000 per day
b) Equivalent to amount of equalization levy which was not deducted
c) Both A and B
d) None of the above

Answer

Answer: b) Equivalent to amount of equalization levy which was not deducted


 

43. Failure to pay equalisation levy deducted by the assessee would result in penalty :-

a) Rs 1000 per day during which the failure continues
b) Equivalent to amount of equalization levy which was not deducted
c) Both A and B
d) None of the above

Answer

Answer: a) Rs 1000 per day during which the failure continues


 

44. Assessee who failed to pay equalisation levy shall be required to pay simple interest @ :-

a) 50% per month for every month or part of month
b) 1% per month for every month or part of month
c) 2% per month for every month or part of month
d) 50% per month for every month or part of month

Answer

Answer: b) 1% per month for every month or part of month


 

45. Any income arising to non-resident from digital advertisement service when it is chargeable to equalization Levy :-

a) Is exempt from tax under Section 10(50) of the Income-Tax Act
b) Is taxable @ 6% under Income-Tax Act
c) Is liable to TDS under Income-Tax Act
d) None of the above

Answer

Answer: a) Is exempt from tax under Section 10(50) of the Income-Tax Act


 

46. There is no requirement to furnish 15CA/15CB for :-

a) Making payment to non-resident for services liable to equalization levy
b) Making payment to non-resident for services liable to withholding tax
c) Both A and B
d) None of the above

Answer

Answer: a) Making payment to non-resident for services liable to equalization levy


 

47. In case of equalization levy, payer is liable to furnish :-

a) TDS returns
b) Form No. 1 annually
c) Both A and B
d) None of the above

Answer

Answer: b) Form No. 1 annually


 

48. Every person liable to deduct Equalisation Levy in a financial year shall furnish return in Form No. 1 :-

a) On or before 31 May immediately following the FY in which Equalization levy is charged
b) On or before the 30th June immediately following the FY in which Equalization levy is charged
c) On or before the 30th April immediately following the FY in which Equalization levy is charged
d) None of the above

Answer

Answer: b) On or before the 30th June immediately following the FY in which Equalization levy is charged


 

49. Every person who has not furnished the return of equalisation levy on or before due date may furnish belated return :-

a) Within one year from the end of AY
b) Before the end of AY
c) Before expiry of 2 years from the end of FY in which the online advertisement services were provided
d) None of the above

Answer

Answer: c) Before expiry of 2 years from the end of FY in which the online advertisement services were provided


 

50. Every person who notices any omission or wrong statement in the return of equalization levy, may furnish revised return :-

a) Within one year from the end of AY
b) Before the end of AY
c) Before expiry of 2 years from the end of FY in which the online advertisement service was provided
d) None of the above

Answer

Answer: c) Before expiry of 2 years from the end of FY in which the online advertisement service was provided


 

Ecommerce Transactions MCQ – International Taxation

51. The Assessing Officer may issue a notice to assessee, requiring him to furnish return of equalisation levy in Form 1 within …………………..from the date of service of the notice, where assessee fails to furnish the return of equalisation levy within the due date :-

a) 60 days
b) 45 days
c) 90 days
d) 30 days

Answer

Answer: d) 30 days


 

52. Where a return of equalisation levy has been made by the assessee, it shall be processed, and an intimation shall be sent to the assessee :-

a) Before expiry of one year from the end of FY in which return of equalization levy is furnished
b) Before expiry of two year from the end of FY in which return of equalization levy is furnished
c) Before expiry of one year from the end of AY in which equalization levy is chargeable
d) None of the above

Answer

Answer: a) Before expiry of one year from the end of FY in which return of equalization levy is furnished


 

53. An amendment to any intimation issued pursuant to processing of return v/s 168 which has the effect of…………………………………………., shall not be made unless the Assessing Officer has given notice to the assessee of his intention to do so, and has given the assessee a reasonable opportunity of being heard :-

a) Decreasing the liability or increasing the refund
b) Increasing the liability of the assessee or reducing a refund
c) Both A and B
d) None of the above

Answer

Answer: b) Increasing the liability of the assessee or reducing a refund


 

54. Where an assessee fails to furnish the return of equalisation levy on or before June 30 of the immediately succeeding FY in which equalisation levy was deducted or within 30 days from the date of service of the notice by Assessing Officer, he shall be liable to pay a penalty of Rs …………………during which the failure continues :-

a) Rs 1000 for each day
b) Rs 2000 for each day
c) Rs 100 for each day
d) None of the above

Answer

Answer: c) Rs 100 for each day


 

55. An assessee aggrieved by an order imposing penalty under the provisions of Equalisation levy, may appeal to the Commissioner of Income-tax (Appeals) within a period of …………..from the date of receipt of the order of the Assessing Officer :-

a) 60 days
b) 30 days
c) 45 days
d) None of the above

Answer

Answer: b) 30 days


 

56. An appeal before the Commissioner of Income Tax (Appeals) shall be made in Form No. 3 and shall be accompanied by a fee of :-

a) Rs 1,000
b) Rs 10,000
c) Rs 100
d) None of the above

Answer

Answer: a) Rs 1,000


 

57. Appeal shall be made before Commissioner of IncomeTax (Appeals):-

a) Electronically under digital signature or
b) Electronically through electronic verification code
c) Physically
d) Both A and B

Answer

Answer: d) Both A and B


 

58. Appeal before the Appellate Tribunal can be filed by :-

a) An assessee aggrieved by an order made by the Commissioner of Income-tax (Appeals) under section 174
b) The Assessing Officer against the order passed by the Commissioner of Income-tax (Appeals) under section 174, on directions of Commissioner of Income-tax
c) Both A and B
d) None of the above

Answer

Answer: c) Both A and B


 

59. An appeal before the Appellate Tribunal shall be filed within ……….from the date on which the order sought to be appealed against is received by assessee or CIT (A) :-

a) 30 days
b) 60 days
c) 90 days
d) None of the above

Answer

Answer: b) 60 days


 

60. An appeal before the Appellate Tribunal shall be made in Form No. 4 and it shall be accompanied by a fee of …………………. :-

a) Rs 100
b) Rs 10,000
c) Rs 1,000
d) None of the above

Answer

Answer: c) Rs 1,000


 

Ecommerce Transactions MCQ – International Taxation

61. A person shall be punishable with imprisonment for a term of ………….with fine if he makes a false statement in any verification under this Chapter or any rules made thereunder, or delivers an account or statement, which is false, and which he either knows or believes to be false, or does not believe to be true

a) Upto 6 months
b) Upto 1 year
c) Upto 2 years
d) upto 3 years

Answer

Answer: d) upto 3 years


 

Arinjay Jain

Bio of author

Arinjay is a Chartered Accountant with more than 20 years of post-qualification experience. He worked as Director, in the M&A Tax Division at KPMG in India. Presently, he is advising several MNCs in UAE on Economic Substance Regulations and impact of the UAE Corporate Tax Law on their business and clients across globe on International Tax issues . He is a well recognised Trainer of International Tax and UAE Corporate Tax. The areas of service include the following : - Advise and Compliance relating to International Tax Issues; Advise relating to UAE Corporate Tax Issues; Advise and Compliance relating to UAE Economic Substance Regulations; Advise and Compliance relating to Indian Income Tax Issues; Other connected matters from a Regulatory perspective.

LATEST ARTICLES

Section 194M of Income Tax Act

Section 194M of Income Tax Act - TDS from Payment

Tax Deduction at Source (TDS) | TDS Rate FY 2022-23 | Dates

Chapter XVII-B of the Income Tax Act, 1961, (hereinafter referred

Deductions under UAE Corporate Tax Law

Introduction - Deductions under UAE Corporate Tax Law A Taxable

Cabinet Resolution on Tax Residency in the UAE

Cabinet Resolution on Tax Residency in the UAE Introduction The

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Have query and need a consultation with
tax expert?

Arinjay Jain

M&A | International Tax | Direct Tax

We provide consultation to resolve your queries in the Area of International Tax, Merger, Demerger and Foreign Investment, though call with our Tax Expert Mr. Arinjay Jain for a 15 minutes session.